Το ηλεκτρικό πρόβατο - Philip K. Dick




Ο Ρικ Ντέκαρντ είναι κυνηγός επικυρηγμένων ανδροειδών σε μια Γη που βρίσκεται σε αποσύνθεση μετά από ένα καταστροφικό πόλεμο και που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της έχει μεταναστεύσει στον Άρη. Ο Ντέκαρντ αναλαμβάνει να εξολοθρεύσει έξι ανδροειδή που έχουν δραπετεύσει απ' τον Άρη και προσπαθούν να ενσωματωθούν σε μια κοινωνία που ζει παρακολουθώντας μια εκπομπή που δεν σταματάει ποτέ να μεταδίδεται, χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα που την φέρνει σε επαφή με τον Μέρσερ, ένα είδος θρησκείας, και τα μέλη της αναζητούν τα εναπομείναντα αυθεντικά ζώα για να αναδείξουν την κοινωνική τους θέση.
Η ιστορία εξελίσσεται σε γρήγορους ρυθμούς, οι περιγραφές είναι μικρής έκτασης αλλά ουσιώδεις αναδεικνύοντας την ζοφερή ατμόσφαιρα που επικρατεί και εγώ, ως αναγνώστης βρίσκομαι μπροστά σε μια ισορροπημένη αντιπαράθεση ανθρώπων - ανδροειδών χωρίς να μπορώ να πάρω το μέρος του ενός ή του άλλου.
Λέτε κάποτε το βιβλίο του Ντικ να διαβάζεται από ανδροειδή που θα μπορούν να εκφέρουν γνώμη όπως κι ενδεχομένως να γράψουν κι εκείνα ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας στο οποίο οι άνθρωποι θα βρίσκονται στη θέση του ηλεκτρικού προβάτου;
Ας διώξω την άχνη που πνίγει τον τελευταίο κουραμπιέ στο κουτί κι ας περάσω στο επόμενο βιβλίο ...


Σχόλια