Δόκτωρ Πασαβέντο - Enrique Vila-Matas



Με την εξαφάνισή του ασχολείται ο ήρωας του Βίλα-Μάτας, με την απομόνωσή του από τον υπόλοιπο κόσμο και τον επαναπροσδιορισμό της συγγραφικής του ταυτότητας και προσωπικότητας. Εμπνευσμένος και επηρεασμένος από τον Ελβετό συγγραφέα Robert Walser που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση θέλοντας κι αυτός να εξαφανιστεί καταλήγοντας στο φρενοκομείο του Herisau, ακολουθεί μια πορεία εγκαταλείποντας αναπάντεχα πριν καν ξεκινήσει, μια διάλεξη που επρόκειτο να δώσει μαζί με τον Bernardo Atxaga στη Σεβίλλη.

Ο δόκτωρ Pasavento ή αλλιώς Ingravallo ή αλλιώς Pinchon & Pynchon ταξιδεύει στη Νάπολη, το Παρίσι, το Herisau και ο Βίλα-Μάτας δημιουργεί ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα-αφήγημα με πολλές όπως συνηθίζει βιβλιοφιλικές αναφορές, μια γοητευτική ιστορία που απαιτεί την προσοχή του αναγνώστη και τον εγκλωβισμό του σε ένα λογοτεχνικό κόσμο απ' τον οποίο δεν θέλει να βγει.
Ο Δόκτωρ Πασαβέντο δεν είναι ένα συμβατικό βιβλίο. Το διαρκές πηγαινέλα στο χρόνο και η αμφιβολία αν αυτό που διαβάζεις ισχύει στην πραγματικότητα του ήρωα ή είναι αποκύημα της φαντασίας του είναι στοιχεία που ίσως ξενίσουν. Πιστεύω όμως ότι οι 'παιδεμένοι' βιβλιόφιλοι θα μείνουν παραπάνω από ικανοποιημένοι. Προσωπικά το αγάπησα περισσότερο κι από 'Το Παρίσι δεν τελειώνει ποτέ' που είχα διαβάσει πέρσι.


Σχόλια