Thursday, December 31, 2015

Περιμένοντας το νέο έτος: τα καλύτερα 7 για το 2015
Λίγο πριν λοιπόν την έλευση του 2016, έχω αφήσει στην άκρη ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, έχω αφήσει σε μια άλλη άκρη ένα κείμενο ανάλογου ύφους που δουλεύω και κοιτάζω αυτά που διάβασα - σε οθόνη είμαι μπροστά, όχι σε βιβλιοθήκη - τη χρονιά που μας πέρασε. Ποια ήταν τα καλύτερα; Η αλήθεια είναι ότι ήταν η χειρότερη αναγνωστική χρονιά μια και την βιβλιοπαραγωγή δεν μπορώ πλέον να την παρακολουθήσω λόγω κρίσης. Με έσωσε τοKindle και τα ebooks αλλά σε λίγο θα γράφω σε spanglish με τόσα ξενόγλωσσα που διαβάζω.
Μπορεί λοιπόν στα βιβλία να μην τα πολυκατάφερα, αλλά στο γράψιμο ήμουν ιδαίτερα παραγωγικός. Εννέα από τους δώδεκα μήνες έγραφα, έσβηνα και ξανάγραφα τελειώνοντας ένα μυθιστόρημα και ξεκινώντας ένα δεύτερο. Δεν έχω παράπονο. 
Ποιά ήταν τα καλύτερα που διάβασα φέτος;
Αυτό είναι το Top 7 (ούτε 5, ούτε 10):


Tuesday, December 29, 2015

Θάλαμος αρ. 6 - Άντον Τσέχωφ


Eίναι δυνατόν να διαβάσεις τον ‘Θάλαμο αρ. 6’ και να τον έχεις ξεχάσει; Πόσα χρόνια πριν ήταν δεν θυμάμαι, γι αυτό κι όταν πριν από μέρες ξαναβρέθηκε στα χέρια μου έκανα αυτό που ίσως δεν έχω πράξει εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Ο λόγος που δεν επανέρχομαι σε βιβλία που έχω τελειώσει είναι ο χρόνος. Η άισθηση ότι πρέπει να διαβάσω τόσα ακόμα που δεν θα προλάβω ποτέ. Κι επειδή ο αγώνας είναι έτσι κι αλλιώς άνισος δε λέω να γυρίσω πίσω. Κι όμως. Νομίζω ότι μέσα στη ρουτίνα του βιβλιόφιλου θα 'πρεπε να περιλαμβάνονται και οι επαναλήψεις.

Ο ‘Θάλαμος αρ. 6’ είναι ένα μαγικό κείμενο. Αρκεί κανείς να διαβάσει μόνο αυτό για να καταλάβει την τεράστια αξία του δημιουργού του. Στο άσυλο για τρελούς που βρίσκεται σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο μπλέκεται το καλό με το κακό, η ευγένεια με την τρέλα, η πραγματικότητα με την φιλοσοφία. Η στωικότητα και η λογική του γιατρού Αντρέι Εφρέμιτς θα έρθει σε σύγκρουση με τον πόνο και την μοναξιά του έγκλειστου Ιβάν Διμίτριτς, δυο καταστάσεις τις οποίες θα νιώσει τελικά και ο ίδιος. Γύρω τους συναντάμε τον σκληρό φύλακα Νικίτα και έναν ακόμα ασθενή, τον φιλάργυρο Εβραίο Μωυσέϊκα.

Ο Τσέχωφ δημιουργεί ένα πορτραίτο της τοτινής κοινωνίας, ενσωματώνοντας τον αναγνώστη στο κάδρο του, που βλέπει να  ανατρέπεται η κοσμοθεωρία του γιατρού στην πράξη, μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αντικαταστήσει το δικό του. (Ξανα) διαβάστε το!


Saturday, December 19, 2015

Το ωραιότερο διήγημα του κόσμου και άλλα διηγήματα - Rudyard KiplingΠάλευα για μέρες πολλές τον 'Τρίστραμ Σάντυ' του Στερν. Έφθασα μέχρι τα δυο τρίτα αλλά δεν κατάφερα να το ολοκληρώσω και παραδόξως φέτος ήταν το έβδομο που παρατάω, αριθμός ρεκόρ για μια χρονιά. Από το μικρό μου λοιπόν τέλμα ανέλαβε να με βγάλει ένα ξεχασμένο σύγγραμμα.
Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή διηγημάτων που είχα καταχωνιασμένη στο βάθος της βιβλιοθήκης. Πρόσφατα χρειάστηκε να μετακινήσω το έπιπλο σε ένα άλλο σημείο του σπιτιού και βγάζοντας έξω το περιεχόμενο έπεσα πάνω της. Η συγκεκριμένη έκδοση (Ίκαρος) είναι του 1950 (!!!) και βρίσκεται σε ετοιμόρροπη κατάσταση.
Στα διηγήματα του Κιπλινγκ είναι πανταχού παρούσα η Ινδία και οι άνθρωποί της. Κι αυτό για μένα είναι ίσως το μεγαλύτερό τους ατού. Οι περιγραφές, η αποπνιχτική ατμόσφαιρα, η σκιαγράφηση της κοινωνίας μέσα από τη ματιά ενός Άγγλου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η ιστορίες αναδίδουν ένα άρωμα κλασικής γραφής από αυτά που από μόνα τους αρκούν για να σε μεταφέρουν με περίσσεια απόλαυση μέχρι την τελευταία σελίδα.

Από τα επτά διηγήματα ξεχώρισα το ομότιτλο, το 'Χωρίς την ευλογία της εκκλησίας' και το 'Ο γυρισμός του Ίμρεϋ'. Η συλλογή του Κίπλινγκ κυκλοφορεί από της εκδόσεις Άγρα (αν δεν είναι εξαντλημένο) σε μετάφραση του Κοσμά Πολίτη όπως και στο βιβλίο που διάβασα.

Υ.Γ. Τα minions μπήκαν με το έτσι θέλω στο κάδρο ένεκα εορτών