Tuesday, March 31, 2015

Η Κίτρινη Βροχή - Julio Llamazares


Ένα εγκαταλειμμένο χωριό στα Πυρηναία με τον τελευταίο κάτοικο να πασχίζει να επιβιώσει από τη φθορά που του επιβάλλει η φύση, οι μνήμες και τα φαντάσματα των αγαπημένων του προσώπων. Ο χειμώνας με το ατελείωτο χιόνι, η υγρασία που διαβρώνει τα σπίτια και τα καταστρέφει και η μοναξιά που βρίσκεται παντού συντροφεύουν τον Andrés de las Casas Sosas μέχρι την τελευταία του πνοή.
Οι κάτοικοι του Αinielle (υπαρκτή τοποθεσία) φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο, τα σπίτια τους σαπίζουν και διαλύονται και ο ήρωας παλεύει διαρκώς με τις παραισθήσεις, τα στοιχεία της φύσης και τον ίδιο του τον εαυτό. Η μόνη συντροφιά στον Γολγοθά του είναι η σκύλα του.

Είναι ένα βιβλίο βαθιά εσωτερικό που ίσως για κάποιους από εμάς που έχουμε μάθει να ζούμε σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο να φαντάζει ουτοπικό. Θα μπορούσε ο ήρωας να έχει φύγει κι αυτός με τη σειρά του αλλά επιλέγει να μην το κάνει. Δεν θέλει να το κάνει. Οι ρίζες του είναι σ' αυτό τον τόπο, ένα τόπο που όπως και στις μέρες μας πολλοί αναγκάζονται να αφήσουν γιατί δεν έχουν πια με τι να ασχοληθούν. Ή γιατί απλά δεν ενδιαφέρεται κανείς για να τους βοηθήσει να επιβιώσουν. Αυτό για μένα βέβαια είναι ένα απ' το στοιχεία της Κίτρινης Βροχής που δεν με απασχόλησε τόσο όσο η μοναχική φιγούρα του ήρωα, η οικογενειακή αποσύνθεση και η σκοτεινή πορεία προς τη λύτρωση.
Πολλές φορές ο Andrés αναρωτιέται αν ζει ή έχει πεθάνει, ο χρόνος έχει χάσει τα μαθηματικά του χαρακτηριστικά και μετριέται με τις εναλλαγές του φωτός και των εποχών, οι φιγούρες εμφανίζονται κι εξαφανίζονται ανασύροντας στην επιφάνεια ιστορίες απ' το παρελθόν.

Είναι ένα βιβλίο που με έβαλε στο δικό του κόσμο τόσο αισθαντικά που τρόμαξα να τον εγκαταλείψω μετά το τέλος του. Και ίσως να μην το έχω καταφέρει ακόμα ...Wednesday, March 25, 2015

ΜακΤιγκ - Frank Norris


Μέσα από την εξαιρετική σειρά του Gutenberg είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον 'ΜακΤιγκ' του Φρανκ Νόρρις. Είναι ένα βιβλίο που εκδόθηκε στην εκπνοή του 18 αιώνα από ένα συγγραφέα που έφυγε αναπάντεχα στα 32 του. Ποιος ξέρει τι ακόμα θα μας είχε δώσει αν ζούσε περισσότερο μια και ο 'ΜακΤιγκ' είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με όλα τα στοιχεία της νατουραλιστκής λογοτεχνίας εκείνης της εποχής. Και πράγματι, οι πλούσιες περιγραφές τοποθετούν τον αναγνώστη τόσο κοντά στο περιβάλλον που κινείται ο ήρωας καθώς και στις ψυχολογικές του εντάσεις, μεταπτώσεις, αλλαγές αγγίζοντας μια καλοδεχούμενη υπερβολή που ισορροπεί εν τέλει μέσα από την ίδια την πλοκή.
Ο ΜακΤιγκ είναι ένας οδοντογιατρός που έχει αποκτήσει εμπειρικά αυτή του την ιδιότητα, δουλεύει στο Σαν Φραντσίσκο και έχει ένα φίλο τον Μάρκους Σούλερ ο οποίος εργάζεται σε ένα κτηνίατρο. Μια μέρα θα γνωρίσει την ξαδέλφη του Σούλερ, την Τρίνα και ύστερα από μερικές συναντήσεις θα την ερωτευτεί. Ο Σούλερ που ενδιαφέρεται κι ο ίδιος για την Τρίνα θα παραιτηθεί απ' τη διεκδίκησή της για χάρη του φίλου του κάτι όμως που θα μετανιώσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα όταν εκείνη θα κερδίσει πέντε χιλιάδες δολάρια αγωράζοντας ένα λαχνό. Η Τρίνα μετατρέπεται σιγά-σιγά σε παθολογική τσιγγούνα, ο Μάρκους μισεί πλέον τον φίλο του και ο ίδιος ο ΜακΤιγκ χάνει κάποια στιγμή τον κόσμο κάτω απ' τα πόδια του όταν του αφαιρούν το δικαίωμα εξάσκησης του επαγγέλματός του.
Το βιβλίο κυλάει μέχρι το τέλος όπως ένα καλογραμμένο κλασικό μυθιστόρημα, υπερτονίζει το προφίλ του ήρωα και της γυναίκας του, περιγράφει με μαεστρία τα μέρη στα οποία διαδραματίζεται και φωτίζει εμμονικά τις αλλαγές που επέρχονται στους πρωταγωνιστές του.

Απ' τον 'ΜακΤιγκ' ήλπιζα ότι θα εισπράξω την ικανοποίηση - χωρίς βέβαια να τα συγκρίνω - που μου έχουν προσφέρει μυθιστορήματα του Wilkie Collins, του Dickens, της Mary Shelley και τελικά δεν έπεσα καθόλου έξω. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.


Wednesday, March 11, 2015

Brooklyn Follies - Paul Auster


Είναι δύσκολο να διώξεις τη σκιά ενός εξαιρετικού βιβλίου όπως η Τριλογία της Νέας Υόρκης από το Brooklyn Follies. Mήπως τελικά αυτό το βιβλίο είναι όπως λένε το καλύτερο του Auster; Θα έπρεπε να διαβάσει κανείς το σύνολο του συγγραφικού του έργου για να αποφανθεί. Προσωπικά δε θα με χάλαγε, αν είναι να βρίσκω μπροστά μου βιβλία σαν το Brooklyn Follies ...
Ο Νέιθαν είναι ένας συνταξιούχος ασφαλιστής χτυπημένος απ' τον καρκίνο που επιστρέφει στο Brooklyn των παιδικών του χρόνων για να πεθάνει όπως μας δηλώνει απ' την πρώτη σελίδα. Ναι, είναι ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα βιβλίου όταν διαβάζεις τις λέξεις: I was looking for a place to die. Από κει και πέρα όμως συνεχίζει αρκετά συμβατικά αλλά ταυτόχρονα κρατώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Ο Νέιθαν συναντά τυχαία τον ανηψιό του Τομ, ο οποίος δουλεύει σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο με μεταχειρισμένα βιβλία. Ο ιδιοκτήτης του, Χάρυ Ντούνκελ είναι βίος και πολιτεία, ένας τυχοδιώκτης με ευαισθησίες. Λίγο αργότερα εμφανίζεται και η μικρή Λούσυ, ανηψιά του Τομ που έχει χάσει τα ίχνη της μητέρας της και αδελφής του εδώ και πολλά χρόνια. Η ιστορία ξετυλίγεται γρήγορα με αρκετά απρόοπτα, δουλεμένους χαρακτήρες και ανατροπές. Λίγο προς το τέλος η πλοκή χαλαρώνει και κάπου αναρωτιέσαι αν ο συγγραφέας αποφάσισε να τελειώσει ανώδυνα το βιβλίο του ή ξέμεινε από ιδέες. Κι αυτό επειδή μιλάμε για τον Auster έχοντας κατά νου πιο σκοτεινές και έντονες καταστάσεις.

Μέχρι στιγμής έχω διαβάσει εκτός απ' την 'Τριλογία' και τη 'Μουσική του πεπρωμένου'. Το παρόν το κατατάσσω στην τρίτη θέση. Την πρώτη την μαντέψατε ...