Το ωραιότερο διήγημα του κόσμου και άλλα διηγήματα - Rudyard Kipling



Πάλευα για μέρες πολλές τον 'Τρίστραμ Σάντυ' του Στερν. Έφθασα μέχρι τα δυο τρίτα αλλά δεν κατάφερα να το ολοκληρώσω και παραδόξως φέτος ήταν το έβδομο που παρατάω, αριθμός ρεκόρ για μια χρονιά. Από το μικρό μου λοιπόν τέλμα ανέλαβε να με βγάλει ένα ξεχασμένο σύγγραμμα.
Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή διηγημάτων που είχα καταχωνιασμένη στο βάθος της βιβλιοθήκης. Πρόσφατα χρειάστηκε να μετακινήσω το έπιπλο σε ένα άλλο σημείο του σπιτιού και βγάζοντας έξω το περιεχόμενο έπεσα πάνω της. Η συγκεκριμένη έκδοση (Ίκαρος) είναι του 1950 (!!!) και βρίσκεται σε ετοιμόρροπη κατάσταση.
Στα διηγήματα του Κιπλινγκ είναι πανταχού παρούσα η Ινδία και οι άνθρωποί της. Κι αυτό για μένα είναι ίσως το μεγαλύτερό τους ατού. Οι περιγραφές, η αποπνιχτική ατμόσφαιρα, η σκιαγράφηση της κοινωνίας μέσα από τη ματιά ενός Άγγλου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η ιστορίες αναδίδουν ένα άρωμα κλασικής γραφής από αυτά που από μόνα τους αρκούν για να σε μεταφέρουν με περίσσεια απόλαυση μέχρι την τελευταία σελίδα.

Από τα επτά διηγήματα ξεχώρισα το ομότιτλο, το 'Χωρίς την ευλογία της εκκλησίας' και το 'Ο γυρισμός του Ίμρεϋ'. Η συλλογή του Κίπλινγκ κυκλοφορεί από της εκδόσεις Άγρα (αν δεν είναι εξαντλημένο) σε μετάφραση του Κοσμά Πολίτη όπως και στο βιβλίο που διάβασα.

Υ.Γ. Τα minions μπήκαν με το έτσι θέλω στο κάδρο ένεκα εορτών


Σχόλια