Το πλοίο των νεκρών - B.Traven


O Gerard Gales είναι ένας ναύτης που κατεβαίνει στην Αμβέρσα και ύστερα από μια νύχτα με μια ιερόδουλη χάνει το πλοίο του και μαζί μ' αυτό όλα τα χαρτιά που αποδεικνύουν την ταυτότητά του. Αρχίζει λοιπόν ένα πηγαινέλα από χώρα σε χώρα μια και κανείς δεν τον δέχεται και προσπαθεί να τον φορτώσει στους γείτονές του. Ύστερα από περιπλανήσεις με μπόλικο χιούμορ όπου ο συγγραφέας καυτηριάζει την κοινωνία, την εκμετάλλευση των εργατών, την επιβολή περιορισμών στην ελευθερία του ανθρώπου, ο Gales βρίσκει το Yorikke, ένα σκάφος με ρακένδυτο πλήρωμα που εργάζεται σε ένα ζοφερό περιβάλλον κάτω από άθλιες συνθήκες.

Το Yorikke είναι ένα death ship, ένα πλοίο που προορίζεται για βύθιση από την εταιρία στην οποία ανήκει έτσι ώστε να εισπραχθεί η ασφάλεια. Αυτή η είναι η υπόθεση κι αυτό που δεν μπορεί να μεταφερθεί σ' αυτή την παρουσίαση είναι η μοναδική ατμόσφαιρα του δεύτερου ουσιαστικά μέρους, που στήνει αριστοτεχνικά ο Traven. Βρισκόμουν κι εγώ στο καράβι, σε εκείνο το κολασμένο λεβητοστάσιο, μέσα στα κάρβουνα, μαζί με τον Lavski, τον συνάδελφο και φίλο του Gales παλεύοντας με τα στοιχεία της φύσης αλλά και την φύση του ίδιου του ανθρώπου. 
Προτεινόμενο, δεν το συζητώ!



Σχόλια

  1. Πού το βρήκες, παιδί μου; Το διάβασες μεταφρασμένο ή στο πρωτότυπο;

    Διανύω την οκτωβριανή σφήνα του Μπ. Τρέιβεν στα διαβάσματά μου και ψάχνω το εξαντλημένο Πλοίο των Νεκρών (και την Εξέγερση των Κρεμασμένων).
    Διάβασα ήδη τρία δικά του από τη Δανειστική:
    Ο Θησαυρός της Σιέρρα Μάδρε, Το Γεφύρι στη Ζούγκλα και Το Λευκό Ρόδο.
    Εκεί που νόμιζα ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου, ξαφνικά έγινα φαν του μυστηριώδους αυτού συγγραφέα που ο βίος και η πολιτεία του ήταν αμφιλεγόμενα, τα έργα του όμως έχουν βαθιά πολιτική στάση και είναι φοβερά ενδιαφέροντα.
    Η δε ταυτότητα Marυt/Traven, που ομολογήθηκε μεταθανάτια από την τελευταία σύντροφό του κατ’ επιθυμία του ίδιου, δεν θα αποτελούσε ούτε καν εικασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, μα εσύ έχεις κάνει διατριβή. Εμένα ήταν το πρώτο του. Ναι, στ' αγγλικά το διάβασα και με ενθουσίασε. Έχω βρει και τον Θησαυρό σε ebook κι αυτό. Κι εγώ πλέον δηλώνω φαν! Κι η μυστηριώδης ιστορία του ιδίου βέβαια στα συν!

      Διαγραφή
  2. Αγόρασα το Πλοίο των νεκρών εντελώς τυχαία, επειδή μου άρεσε ο τίτλος στο παζάρι στην Κλαυθμώνος, σίγουρη ότι πρόκειται για ακόμα μία αυθόρμητη αγορά από παζάρι που θα καταλήξει σε φιάσκο. Από την πρώτη σελίδα κατάλαβα ότι διαβάζω κάτι μεγάλο και μετά έψαξα πληροφορίες για το συγγραφέα και αναζήτησα όλα τα βιβλία του.
    Το πλοίο των νεκρών συνέχισε να υπάρχει σε στοίβες σε όλα τα επόμενα παζάρια ακόμα και σχετικά πρόσφατα που μεταφέρθηκε στην Κοτζιά και συνέχεια αναρωτιόμουν πώς γίνεται αυτό το βιβλίο να είναι στα αζήτητα.

    Απ'.ο,τι βλέπω η Εξέγερση των κρεμασμένων, εξαιρετικό κι αυτό, είναι διαθέσιμο στην Πολιτεία.
    Ε.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για βοηθήστε εναν επαρχιώτη. που υπάρχουν παζάρια που συναλλάσσεται ο τραβεν. το πλοιο των νεκρών το δανείστηκα και ψάχνω και την εξέγερση των κρεμασμένων

    μερσι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου