Ο Κολυμβητής και άλλες ιστορίες - John Cheever

Εννέα διηγήματα σε ένα βιβλίο που ευχόμουν να μην τελειώσει. Μήπως θα ήταν καλύτερο να είχε βγει η έκδοση 900 σελίδων που περιέχει 61; Αλλά σημασία εν προκειμένω δεν έχουν τα νούμερα.
Αυτή η συλλογή περιέχει έξοχα κείμενα από ένα μεγάλο συγγραφέα που μέχρι τώρα δεν είχα διαβάσει. Ένα συγγραφέα που ξεγυμνώνει την επίπλαστη ευδαιμονία των εύπορων Αμερικανών που κατοικούν στα προάστια μετά την κρίση του '29, για να  βουτήξει στα κατάβαθα των ψυχών τους και να μας προβάλλει τη δυστυχία τους.

Είναι αδύνατο να παραβλέψεις την κοσμική ζωή, τα parties, τα σπίτια με τις πισίνες, να κρυφοκοιτάξεις με νοσταλγία εικόνες που προβάλλουν σαν από ταινίες εκείνης της εποχής. Πίσω όμως από τα ποτά, τους περιποιημένους κήπους και τις ατσαλάκωτες οικογένειες θα βιώσεις τα μυστικά που κατατρώνε τους ήρωές του. Εκτός απ’ τις ίδιες τις ιδέες - σκέψεις που καταλήγουν στο χαρτί με αποτέλεσμα εννέα εξαιρετικά κείμενα, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ο τρόπος με τον οποίο ερχόταν το τέλος (ή μάλλον η αίσθηση ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει) σε καθένα από αυτά. Οι τελευταίες παράγραφοι αποτελούν σχολείο για όποιον ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στη μικρή φόρμα.  Πραγματικά υπέροχη γραφή!



Σχόλια