Ο Ζοφερός Οίκος - Charles DickensΈνας ολόκληρος κόσμος υπάρχει μέσα σ' αυτό το βιβλίο. Γεμάτος μυστήρια πλεγμένα σε μια αριστοτεχνικά καμωμένη διάρθρωση, χαρακτήρες που παίρνουν τη μορφή τους κι εμφανίζονται στο δωμάτιο που βρίσκεσαι κι εσύ και διαβάζεις, τοπία τόσο ανάγλυφα που ξετυλίγονται μέσα απ' το παράθυρό σου. Καθόμουν τις περισσότερες φορές κάτω απ' το φως μιας δυνατής λάμπας για να παρατείνω την αναγνωστική απόλαυση όσο μπορούσα περισσότερο και άφηνα πίσω δεκάδες δεκάδες τις σελίδες σκεπτόμενος με ανακούφιση ότι έχω κι άλλο να διαβάσω. 

Το βιβλίο ακολουθεί δύο αφηγήσεις, αυτή της Έστερ Σάμμερσον σε πρώτο πρόσωπο και μια τριτοπρόσωπη που αφηγείται την ζωή της Λάιδης Ντέντλοκ ενώ η δικαστική υπόθεση Τζάρνταϊς και Τζάρνταϊς που παραμένει άλυτη και φαντάζει ως ένα άυλο τέρας έτοιμο να καταβροχθίσει τους πάντες πλαισιώνει με τη σκιά της σχεδόν όλους τους ήρωες. Όλα συνδέονται με μοναδικό τρόπο μέσα σ' αυτό το κλασσικό έργο το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε σε είκοσι συνέχειες απ' τον Μάρτιο του 1852 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1853. Διάβασα ότι ο Ντίκενς συνεργαζόταν στενά με εικονογράφους και φαντάζομαι πόσο ενδιαφέρουσα θα ήταν η δουλειά των τελευταίων έχοντας μπροστά τους όλο αυτό τον πλούτο από περιγραφές. Είναι πραγματικό σχολείο για κάποιον που ασχολείται με τη γραφή να παρατηρεί μέσα απ' την εξαιρετική μετάφραση της Κλαίρης Παπαμιχαήλ, τα πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν την εξουσία, τη δύναμη αλλά και την φτώχεια και την εξαθλίωση άλλοτε σε ένα Λονδίνο βουτηγμένο στη λάσπη, την ομίχλη, το κρύο κι άλλοτε σε αριστοκρατικές επαύλεις με στοιχειωμένα μονοπάτια.
Μην σας τρομάζει το μέγεθος του Ζοφερού Οίκου. Είναι χίλιες τετρακόσιες σελίδες που φεύγουν με μοναδική ευκολία αφήνοντας πίσω μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναγνωστική εμπειρία. 


Comments

 1. Ποιος σας είπε ότι μας πτοούν οι σελίδες του βιβλίου, καλέ μου μεσιέ;
  Η τιμή του μας πτοεί, που είναι σχεδόν απαγορευτική, όπως και όλης της εξαιρετικής σειράς ORBIS LITERAE. Κλασική αξία πλέον οι τίτλοι που φιλοξενεί.
  Σας ζηλεύω που το διαβάσατε. Άξιος!

  ΥΓ. Γράφω μετά μουσικής (Μπετόβεν). Για παρηγοριά!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Η αλήθεια είναι πως η τιμή είναι αλμυρή! Κι εγώ στάθηκα πολύ τυχερός που το συγκεκριμένο το κέρδισα στην εκπομπή 'Διαβάζοντας' . Ειδαλλιώς θα το ονειρευόμουν κι εγώ εξ αποστάσεως ... Καλή συγγραφή!

   Delete

Post a Comment