Θαυμαστός καινούριος κόσμος - Aldous Huxley



O θαυμαστός καινούριος κόσμος έχει γραφτεί το 1931. Κι όμως, διαβάζοντας τον σήμερα δεν έχει κανείς παρά να θαυμάσει τη φαντασία του Χάξλευ αλλά και να σκεφτεί ότι όλα αυτά που περιγράφει θα μπορούσαν κάλλιστα να συμβούν στο μέλλον. Κάποια μάλιστα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας όπως ο ολοκληρωτισμός και η δικτατορία του ευτελούς έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται.
Στο δυστοπικό αυτό μυθιστόρημα οι άνθρωποι χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο έχουν δημιουργηθεί σε δοκιμαστικούς σωλήνες και την αγωγή που έχουν λάβει καθώς αναπτύσσονται. Σ' αυτή τη μελλοντική κοινωνία λοιπόν όπου η διαστρωμάτωση των τάξεων θεωρητικά δεν επηρεάζει κανέναν, όλοι ανήκουν σε όλους και οι σύνθετες σκέψεις που περιέχουν συναίσθημα και προβληματισμούς ακυρώνονται εν τη γεννέση τους με τη λήψη 'σώματος', ενός ναρκωτικού σε μορφή χαπιού που διανέμεται σε όλους προκειμένου να διατηρείται η σταθερότητα της. 

Από μια εξαιρεμένη περιοχή όπου η συμβίωση διατηρεί την παραδοσιακή της μορφή, η αναπαραγωγή γίνεται με φυσικό τρόπο και οι άνθρωποι μοιάζουν με παλιά φυλή Ινδιάνων παρακολουθούμε την επιστροφή δυο ιθαγενών, του Τζον και της μητέρας του - η τελευταία είναι πρώην κάτοικος του θαυμαστού καινούριου κόσμου - και τη βίαιη προσαρμογή τους στα καινούρια δεδομένα που επικρατούν.
Το βιβλίο διαβάζεται με μπόλικη τροφή για σκέψη απ' την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία και με αμείωτο ενδιαφέρον. Εξαιρετικό!
Μην παραλείψετε να διαβάσετε τον πρόλογο του συγγραφέα που ενσωματώθηκε στο έργο δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία.
(το εξώφυλλο της συγκεκριμένης έκδοσης – εκδ. οίκος Πασχάλη – είναι επιεικώς φρικώδες, ευτυχώς δεν το βρήκα στο Διαδίκτυο για να το ανεβάσω σ’ αυτή την ανάρτηση)


Σχόλια