Τι ωραίο πλιάτσικο - Jonathan Coe


Ένα βιβλίο που ύστερα από τις πρώτες σελίδες σε κάνει να χαμογελάς και να διατηρείς αυτό το χαμόγελο ακόμα και στις πικρές του στιγμές, ακόμα κι εκεί που ανακαλύπτεις πόσο κοντά είναι στη δική σου πραγματικότητα όντας γραμμένο είκοσι χρόνια πριν, είναι για μένα ένα υπέροχο, ευφυές, εξαιρετικό μυθιστόρημα.
Ο Jonathan Coe περιγράφει και σατιρίζει την αγγλική κοινωνία και κατ' επέκταση τη σύγχρονη μορφή της στο δυτικό κόσμο μέσα απ' την ιστορία της οικογένειας Γουίνσο. Η φαινομενικά τρελή αλλά συνάμα πολύ πλούσια Ταβιθά Γουίνσο προσλαμβάνει μέσω του εκδοτικού οίκου Πίκοκ, τον συγγραφέα Μάικλ Όουεν για να γράψει τη βιογραφία της οικογένειας. Μέσα σ' αυτή την ιστορία υπάρχει και το άλυτο μυστήριο της εξαφάνισης του Γκόντφρι Γουίνσο που δίνει και μια νότα (ή μάλλον πολλές αφού αργότερα εμφανίζεται και η φιγούρα του υπέργηρου ντετέκτιβ Όνυξ) αστυνομικού μυθιστορήματος στο βιβλίο.
Η δομή του μυθιστορήματος είναι πολύ ενδιαφέρουσα αφού σε πάει και σε φέρνει απ' το ένα πρόσωπο της οικογένειας στο άλλο, ενώ ενδιάμεσα παρεμβάλλεται ο Όουεν που προσπαθεί να βρει άκρη σε μικρά και μεγάλα μυστήρια, δικά του ή των άλλων. Λίγο μετά το ξεκίνημα του βιβλίου και συγκεκριμένα στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση ενός εκ των μελών της οικογενείας, του Χένρυ Γουίνσο, είχα 'τη στιγμή' μου όταν εξ αιτίας του πολιτκού προφίλ του χαρακτήρα πέρασαν αρκετές σελίδες με αναφορές σε πρόσωπα και πράγματα της βρετανικής πολιτικής σκηνής που με έκαναν να αναρρωτηθώ μέχρι πότε θα κρατήσει αυτό το μέρος και να σπεύσω να δω πότε τελειώνει. Ευτυχώς η συνέχεια, όπως και η αρχή αλλά και το τελείωμα ήταν εξαιρετικά, σε τέτοιο βαθμό που το μικρό κόλλημα σε ένα βιβλίο 510 σελίδων ήταν εν τέλει αυτό ακριβώς: μικρό!
Το 'Τι ωραίο πλιάτσικο' είναι ιδανικό για να αποτελέσει ένα απ' τα βιβλία που θα σας συνοδεύσει και στις διακοπές σας. Πιο κάτω και η ταινιούλα απ’ την οποία πήρε το όνομά του το βιβλίο.


Σχόλια