Άγρια Ακρόπολη - Νίκος Μάντης



Επιστημονική φαντασία που να διαδραματίζεται στον βράχο της Ακρόπολης; Χμμ … ναι και όχι μόνο. Στο βιβλίο του Νίκου Μάντη 'Άγρια Ακρόπολη' μου ήρθαν στο νου ταινίες όπως το Matrix, το Gattaca, το Avatar όταν διάβαζα για τη ζωή του Μάνο, ενός Νεάντερνταλ που ζει τον 22 αιώνα στη Νέα Αθήνα και ξεφεύγει απ' την καταραμένη φυλή του ύστερα από μια αναπάντεχη συνάντηση με τον δίδυμο μεταλλαγμένο του αδελφό για να ανέλθει στον Θόλο και να βρεθεί ανάμεσα στους προνομιούχους Homo Sapiens που έχουν εφεύρει ένα κόσμο που βασίζεται στη νοημοσύνη.
Μια ταξική διαστρωμάτωση που εκφράζεται μέσα από ... ορόφους. Στο ισόγειο κατοικούν οι εξαθλιωμένοι Νεάντερνταλ και στους υπόλοιπους οι Σάπιενς ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα επιτύχουν σε δοκιμασίες έπειτα από τη χορήγηση του εμβολίου ευφυΐας.
Το μυθιστόρημα του Μάντη διαβάζεται μέσα σε ένα απόγευμα, ψυχαγωγεί περισσότερο και λιγότερο προβληματίζει τον αναγνώστη - χωρίς το τελευταίο να θεωρείται μειονέκτημα - και πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει και με το παραπάνω τους φίλους του είδους. Καλοκαιρινό ανάγνωσμα νούμερο 2 μετά το μεγαλειώδες 'Τι ωραίο πλιάτσικο'.
(έλεγα να μην το γράψω αλλά δε γίνεται: το εξώφυλλο θα μπορούσε να ήταν καλύτερο)


Σχόλια