Το σπίτι του τεμένους - Kader Abdolah



Είχε φτάσει η στιγμή για ένα διάλειμμα. Ήθελα να διαβάσω κάτι που θα με ξεκούραζε, θα με ψυχαγωγούσε αλλά θα έπρεπε να μου κρατάει και το ενδιαφέρον. Κι ενώ συνήθως αυτό συμβαίνει με ένα αστυνομικό ή με κάποιο επιστημονικής φαντασίας, η πρόταση ενός φίλου απ' το φουμπου (Facebook γι αυτούς που αναρωτιούνται) ήρθε και κούμπωσε περίφημα την περασμένη βδομάδα.
'Το σπίτι του τεμένους' του Kader Abdolah είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα, με αρκετό ενδιαφέρον για τους εξής λόγους: πρώτον αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ιστορίας του Ιράν για την οποία προσωπικά λίγα γνώριζα: περίοδος βασιλείας του Σάχη και ισλαμικής επανάστασης με ηγέτη τον Χομεϊνί και δεύτερον, διαδραματίζεται σε ένα περιβάλλον του οποίου τα ήθη και έθιμα, την καθημερινότητα,   τον τρόπο σκέψης και αντίληψης της ανθρώπινης υπόστασης επίσης ελάχιστα γνώριζα.
Από αυτήν λοιπόν την οπτική, η ιστορία της οικογένειας του Αγά Τζαν αποτελεί ιδανικό όχημα για κάποιον σαν κι εμένα που δεν κάθεται εύκολα να μελετήσει ιστορία (ξέρω: κακώς) για να βρεθώ μέσω μιας απλής γραφής ανάμεσα σε γυναίκες με τσαντόρ, ιμάμηδες, αγιατολάχ, συνωμοσίες, χαλιά, όπιο και τσάι σε ένα σπίτι με γιαγιάδες, αδέρφια, παιδιά, εγγόνια που σιγά σιγά μεγαλώνουν σε μια Περσία που προσπαθεί να βρει το δρόμο της υπό το άγρυπνο βλέμμα της πανταχού παρούσας Αμερικής ...


Σχόλια