Μ' ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι - Αλέξανδρος Κυπριώτης



Η μικρή φόρμα είναι ένα λογοτεχνικό είδος που αγαπώ ιδιαίτερα και με το οποίο ασχολούμαι καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου ανεβάζοντας συχνά διηγήματα σ' τούτο δω το ιστολόγιο.
Το 'Μ' ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι' είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα και μεταφραστή Αλέξανδρου Κυπριώτη και συνάμα μια αξιοπρόσεκτη πρώτη εκδοτική παρουσία στην ελληνική λογοτεχνία.
Τα διηγήματα του Κυπριώτη είναι σκοτεινά, γεμάτα ένταση που κορυφώνεται στο τέλος τους, έχοντας σχεδόν όλα το ίδιο χαρακτηριστικό στην γραφή τους: ένα σύνολο λέξεων, μερικές προτάσεις που επαναλαμβάνονται μέσα στο κείμενο δίνοντας του ένα σφικτό ρυθμό αλλά και ένα σημείο αναφοράς που μεταφέρει τον πυρήνα του διηγήματος μέχρι το τέλος.
Καλύτερη στιγμή για μένα είναι το ομότιτλο διήγημα που μου άρεσε περισσότερο, στο οποίο ο ήρωας είναι κι αυτός ένας μεταφραστής-συγγραφέας, επηρεασμένος απ' τον δημιουργό που μεταφράζει, που γράφει τα δικά του κείμενα σε ανάλογο ύφος.
Νομίζω ότι όσοι διάβασαν ή θα διαβάσουν τα διηγήματα του Κυπριώτη, θα αναζητήσουν στο μέλλον και την επόμενη δουλειά του. Εν αναμονή λοιπόν ...



Σχόλια