Η Μεταμόρφωση - Franz Kafka

 Ήρθε λοιπόν και η σειρά της ‘Μεταμόρφωσης’ ύστερα από ένα πολύ μεγάλο διάστημα χωρίς Κάφκα. Ενός απ’ τους πιο αγαπημένους μου κλασικούς συγγραφείς του οποίου τα έργα πάντοτε θα με γοητεύουν και που τόσο θα ήθελα να μπορούσα να τα διαβάσω στο πρωτότυπο. Είχα μεγάλη περιέργεια να δω τι εντύπωση θα μου έκανε και πάλι η γραφή του ύστερα από τη Δίκη, τον Πύργο, την Αμερική και το Υπερώο που είχα διαβάσει τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια πριν.
Ο Κάφκα είναι πολύ μεγάλος για να χωρέσει στις ‘τηλεγραφικές’ αναρτήσεις μου.


Θα μπορούσα να ξεφύγω απ’ όλα αυτά που έχουν ήδη γραφτεί και να πω ότι το κείμενο του δε μου άρεσε; Αδύνατον! Θα μπορούσα να πω ότι χρειάστηκε να διαβάσω και τον πρόλογο για να το κατανοήσω καλύτερα; Όχι ακριβώς. Υπάρχει η αντίληψη, η ερμηνεία αν θέλετε του καθενός βασισμένη σ’ αυτά που έχει διαβάσει, μελετήσει, ακούσει σχετικά με τη λογοτεχνία. Η οπτική γωνία. Πολλές φορές, ιδιαίτερα σε κλασικά κείμενα, αισθάνεσαι ανεπαρκής μπροστά στο μεγαλείο τους, στην ίδια τους την ιστορία που αναπόφευκτα τα συνοδεύει. Θέλεις να διαβάσεις μετά την ανάγνωση ενός αριστουργήματος όπως αυτό, αναλύσεις από συγγραφείς, κριτικούς, bloggers (ή τουλάχιστον τον πρόλογο!) για να αντιπαραβάλλεις την αίσθηση που αποκόμισες με αυτήν ειδικών και μη.

Για την Μεταμόρφωση έχει χυθεί πολύ μελάνι κι αν ήθελα να περιγράψω την δική μου εντύπωση θα στεκόμουν περισσότερο στο πως παρακάμπτει ο συγγραφέας το ίδιο το γεγονός της παρουσίας του Γκρέγκορ Σάμσα ως τέρας μεταφέροντας το κέντρο βάρους στις ενδοοικογενειακές σχέσεις (ο Σάμσα διαμένει στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του και την αδελφή του).
Το βιβλίο είναι μονάχα 120 σελίδες, οι οποίες όμως αποτελούν ένα κείμενο με τεράστιο ειδικό βάρος δομημένο γύρω από ένα σουρεαλιστικό πλαίσιο που εν τέλει κάθε άλλο παρά αυτό είναι. Πραγματικά έξοχο!




Σχόλια