Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν - Juan Gabriel Vásquez



Το να γράφει κανείς για αυτά που έχουν συμβεί στην πατρίδα του μέσα από μια φανταστική ιστορία είναι κάτι που μερικές φορές με κουράζει. Αυτό ισχύει για μυθιστορήματα που προέρχονται από Έλληνες συγγραφείς. Όταν όμως διαβάζω ένα βιβλίο που η ιστορία του διαδραματίζεται σε μια ξένη χώρα μου συμβαίνει το αντίθετο. Ο συγγραφέας είναι Κολομβιανός, ζει στην Μπογκοτά και το βιβλίο του μας μεταφέρει στις δεκαετίες του 70 και του 80 όπου η άνθηση του εμπορίου ναρκωτικών κορυφώνεται με την εμφάνιση του Πάμπλο Εσκομπάρ, μια μορφή που πήρε διαστάσεις μύθου στην κοινωνία της, ένας βαρόνος ναρκωτικών που ήταν ουσιαστικά κράτος εν κράτει. 
Μακριά απ’ το να είναι άλλη μια ιστορία με κλέφτες και αστυνόμους, ‘Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν’ του Juan Gabriel Vásquez (βραβείο Alfaguara 2011), μας παρουσιάζει μέσα από μια τυχαία γνωριμία ενός καθηγητή με ένα πιλότο, την ζωή σε μια πόλη αλλά και σε μια ολόκληρη χώρα πάνω από την οποία πλανάται ο φόβος, η φτώχεια και η διαφθορά. 
Ο Αντόνιο θα μπορούσε να είχε μάθει λιγότερα πράγματα για την ζωή του Ρικάρντο αν δεν έπεφτε δίπλα του νεκρός από μια σφαίρα και δεν τραυματίζονταν και ο ίδιος σοβαρά στην ίδια δολοφονική επίθεση. Λίγους μήνες αργότερα βρίσκεται στο σπίτι της σπιτονοικοκυράς του Ρικάρντο ακούγοντας από μια κασέτα ηχογραφημένο υλικό από ένα μαύρο κουτί αεροπλάνου.  Το κουτί αυτό βρισκόταν στο αεροσκάφος που είχε συντριβεί πριν την δολοφονία του και στο οποίο επέβαινε η γυναίκα του. Ίσως η υπόθεση να φαίνεται να ανήκει σε ένα θρίλερ. αλλά ξετυλίγεται εντελώς διαφορετικά εστιάζοντας στην σκιαγράφηση της εποχής και τον ψυχισμό των πρωταγωνιστών. Ένα βιβλίο μοντέρνο, άμεσο και πολύ ενδιαφέρον.

Κυκλοφορεί στα Ισπανικά με τίτλο ‘El ruido de las cosas al caer΄ και στα Αγγλικά ‘Sound of things falling


Σχόλια